dimecres, 10 de desembre del 2008

ALBASKAR i LESSERA; DOS LLOCS REALS PER VISITAR

Entre la multitud de restes de poblats ibèrics o ibero-romans que s’han descobert al llarg i ample de les terres del nord valencià, n’he triat dos per situar els escenaris principals de “LA FORJA DE LESSERA”.

ALBASKAR( La torre de l’arç) es correspon amb els restes fortificats de la TORRE DE FOIOS situada al terme de LLUCENA (L’Alcalatén) en la carretera que puja cap al port del Remolcador. L’indret ocupa un alteró que domina una petita foia presidida per la silueta magnífica del Penyagolosa (el TOSSAL DE LES ÀGUILES a l’obra)

LESSERA l’he situada al jaciment ibero-romà de LA MOLETA DELS FRARES (o del Mas de Liborio) que es troba al FORCALL (Els Ports). Les restes del poblat ocupen el cim d’una mola que presideix, enfront mateix del poble, l’aiguabarreig dels tres rius (Bergantes, Caldés i Cantavella). Actualment està en un procés d’excavació, més lent i més tardà del que convindria, per part dels arqueòlegs de la diputació la qual cosa pot dificultar-hi l’accès. Sols es tracta de sol·licitar el permís corresponent.